Huisregels

Halen en brengen (waar u aan moet denken):
- Brengt en haalt u uw kinderen met de auto: weet dan dat het niet is toegestaan de auto beneden bij de carporten te parkeren. De carporten zijn voor eigen gebruik van de bewoners, en zij moeten er ook in en uit kunnen rijden. Hier kan de politie voor gebeld worden en een boete opgelegd. Beter is het, om op de parkeerrotonde te parkeren.
- Brengt u uw kinderen met de fiets: Laat uw fiets dan beneden en breng deze niet mee de gallerij op. Op last van de brandweer mag deze niet op de gallerij staan. Ook hier kan een boete voor opgelegd worden.
- Bij brengen en ophalen gelden mijn regels. Zolang de kinderen hier binnen zijn, wijs ik de kinderen op de regels, u mag dit als ouder natuurlijk ook doen, maar weet dat ik het sowieso doe.
- Het kind valt onder de verantwoordelijkheid van de gastouder bij het brengmoment: op het moment dat het kind de woonkamer betreedt of indien redelijkerwijs kan worden aangenomen door beide partijen dat deze eerder start. Het kind valt onder de verantwoordelijkheid van de ouder bij het haalmoment: op het moment dat het kind voorbij het traphekje is en de trap naar de hal afdaalt of indien redelijkerwijs kan worden aangenomen door beide partijen dat deze later eindigt.
- In de hal mogen schoenen aangehouden worden, boven worden geen buitenschoenen gedragen, ook niet door de ouders (Heeft u moeite uw schoenen uit te doen? Geef dit dan aan, voor u heb ik overschoenen).
- Traphekjes dienen, bij aanwezigheid van kinderen, altijd gesloten te worden.
- Gebruikt uw kind medicijnen: vul dan ALTIJD een medicatieformulier in. Zonder dit formulier mag ik geen medicijnen toedienen (ook geen neusspray of paracetamol). Zitten er (nog) geen medicatieformulieren in uw dagboekje, dan kunt u deze ook hier downloaden. 
- Medicijnen worden in de keuken bewaard, buiten bereik van kinderen, dus niet in de mandjes. Deze dienen mij, bij het brengen, persoonlijk overhandigd te worden samen met het medicatieformulier.
- Gebruikt uw kind luiers of flesvoeding: ik zal op tijd doorgeven wanneer de voorraad op raakt, zodat u ze kunt aanvullen.
- Elk kind moet reservekleding in zijn bakje hebben liggen. Er gaan regelmatig bekers drinken om, of er gebeuren 'ongelukjes'. Dan kunnen de kinderen schone kleding aankrijgen. Voor het aanvullen hiervan bent u zelf verantwoordelijk. Hou daarom voor uzelf aan: gaat er natte/vieze kleding mee naar huis, dan moet deze de volgende keer weer aangevuld worden. Ook is het verstandig af en toe te checken of de maat nog klopt van de reservekleding.

Wettelijke / contractuele regels:
- Opvang kan pas starten als alle papieren in orde zijn (contracten, belangrijke gegevens, toestemmingen, enz.).
- Bij te laat betalen van de factuur kan opschorting van de opvang plaatsvinden. U kunt dan geen opvang afnemen tot de factuur is voldaan. Mocht u uw kind toch brengen, kan deze aan de deur worden geweigerd.
- Ik ben contractueel niet verplicht mee te werken aan het ruilen van dagen. Als u een dag wilt ruilen en er is plaats, dan kunnen we in overleg kijken naar de mogelijkheden. Als er een mogelijkheid is dan kan ruilen het liefst binnen dezelfde week, maar in ieder geval binnen dezelfde maand (dit vanwege de financiële afhandeling). Buiten dezelfde maand kan niet geruild worden.
- Als u minder uren wilt gaan afnemen, dient u dit minimaal 1 maand van te voren door te gegeven zodat dit contractueel verwerkt kan worden (de precieze dagen en uren). Voor het vermeerderen van uren ligt het eraan wat de mogelijkheden zijn.

Omgangsregels:
- Eventuele negatief geladen discussies ga ik niet aan met kinderen erbij. We kunnen hier een aparte afspraak over maken, of indien niet zo heftig: erover bellen of whatsappen.
- Bij Maati werken stagiaires en vrijwilligers. Zij hebben hun eigen doelstellingen om aan te werken en doen erg hun best zo goed mogelijk voor uw kinderen te zorgen. Ze zijn nooit alleen met de kinderen en zullen mij dus nooit vervangen. Ik vind het belangrijk dat zij met net zoveel respect behandeld worden als u zelf ook behandelt wil worden.
- Indien een ouder ongepast verdrag vertoond, kan deze de toegang tot de opvang ontzegd worden.

Regels voor de kinderen:
- Dit doen wij niet: slaan, schoppen, spugen, e.d.
- 's Ochtends maken we niet teveel lawaai want ook de buren hebben recht op hun nachtrust.
- Gillen doen we activiteitgerelateerd of buiten.
- We vragen geen negatieve aandacht; met positieve aandacht bereiken we veel meer.
- Samen spelen, samen delen.
- We zeggen geen lelijke dingen over elkaar; een knuffel of compliment is veel leuker.
- Als we speelgoed van huis meenemen geldt: als niemand anders ermee mag spelen (of het voor de anderen niet geschikt is) leg je het speelgoed in je bakje tot een moment dat je alleen bent of weer naar huis gaat.
- We vertellen aan elkaar wat we gaan doen (naar de wc, eten, slapen, enz.); zodat iedereen weet waar die aan toe is.